By Sindicatul AEDIFEX

Despre noua Lege a educației naționale

  1. Credem că numărul de mandate ale rectorului trebuie limitat clar în lege, şi nu aşa cum prevede forma lansată public a legii, lăsat la îndemâna Senatului universităţii, care de regulă susţine propunerile rectorului şi ale Consiliului de administraţie. Legea precizează că nu poate fi un număr nelimitat de mandate, ci trebuie stabilite în Carta universităţii. Ar trebui să fie maxim două mandate, nu de 5 ani, ci de 4 ani, aşa cum sunt acum. O altă variantă propusă la consultări lasă la votul comunităţii academice numărul de mandate. Comunităţile academice vor stabili de cele mai multe ori un număr de mandate cât va dori rectorul în funcţie; dacă este o persoană “prestigioasă”, vom întâlni numere de mandate mari. Chiar şi trei sau patru mandate, dacă mai sunt şi de 5 ani, vor conduce la situaţia când persoana ocupă funcţia de rector până la finalul carierei universitare sau pensie.
  2. Toate funcţiile de conducere ar trebui limitate ca număr de mandate, nu doar cea de rector: decani, prorectori, prodecani, pentru că toate sunt funcţii administrative. Singura excepţie ar putea fi cea de director de departament, fosta şef de catedră.
  3. Ar trebui scoase de sub puterea rectorului numirile de prorectori, decani şi prodecani. Această soluţie s-a dovedit foarte paguboasă intereselor generale ale universităţii. Se creează grupuri care îşi perpetuează puterea la toate nivelurile din universitate: administraţie, comisii de etică, consilii etc. Încă nu avem cultura democratică de a înţelege ce trebuie făcut cu o astfel de putere, cum rectorul a avut până acum. Pentru aceste funcţii ar trebui să se revină la votul în senat şi consilii, care este ceva mai democratic şi adecvat metehnelor noastre.
  4. Aşa cum pentru decani sunt cerute cel puţin două persoane care să candideze, ar trebui ca şi pentru rector legea să menţioneze că este nevoie de cel puţin două candidaturi. Altfel ne întoarcem la vremurile pe care acum le condamnăm.
  5. Este nevoie să se menţioneze clar în lege că nicio funcţie de conducere nu poate fi ocupată dacă există o sancţiune privind etica universitară, a oricărei comisii de la oricare nivel. Nu poate să ceară respectarea regulilor o persoana asupra căreia există dovezi de nerespectare a lor! Postul se suspendă automat până la finalizarea tuturor formelor de atac, şi se vacantează în cazul unei decizii definitive.
  6. Credem că funcţiile politice, de orice fel, sunt incompatibile cu funcţiile din universitate. Şcoala şi educaţia, cel puţin la nivel universitar unde discutăm de autonomie, trebuie separate de orice influenţă politică. Din păcate politicul nu prea a ajutat universităţile, ci mai mult a încurcat dezvoltarea lor.
  7. Nu se poate renunţa la titlul de doctor după prezentarea publică a tezei. Doctorandul, conducătorul sau comisia publică sunt suficiente filtre care să stabilească valoarea unei teze. Prin acceptarea pentru susţinerea publică, trebuie să răspundă toţi dacă se constată ulterior încălcări ale eticii. Numai aşa vor fi responsabilizaţi toţi aceştia şi va fi cultivată valoarea academică şi prestigiul universităţii.
  8. Ar trebui regândită complet politica de finanţare a universităţilor. Există universităţi mici, de tradiţie, ale căror interese trebuie apărate. Poate nu reuşesc să aducă sume importante la buget din finanţarea suplimentară, dar finanţarea de bază trebuie să asigure cel puţin funcţionarea decentă a acestora şi salariile personalului la un nivel minim, însă acest minim să acopere obligatoriu nevoile unei vieţi decente.

Post a comment.

Sindicatul Aedifex – structura unica a tuturor angajatilor din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

CONTACT

AEDEFIX @ Copyright 2022  I Crafted by framedesign.eu